180groen

180groen

Har inte denna domän avslutats? Jag koncentrerar mina krafter på släktforskningen numera. Det här med många domäninnehav bör vara historia nu.

Uppdaterat lokalt på min Lenovo 13" - sen remote - har ingen aning ännu. Denna varma majdag 2018.

180groen

Pappa i Minnesota

vad finns att berätta?

Har ju ofta undrat över hur pappa hade det 'over there'. Det jag vet är enbart vad han har berättat för oss. Och det är verkligen inte mycket. Kanske skulle jag ha frågat mer; särskilt som jag inte kan minnas att jag alls frågat om någonting. Detta förhållande kan han ju ha känt som att jag tyckte det var ointressant att få veta.

Han reste ut via Christiania i Norge år 1907 och efter 14 långa år i Minnesota återvände han hem till sina föräldrar i Nybro år 1921.

De tjuvåkte med godstågen norrut mot Port Arthur och skogarna uppemot Canadagränsen. De låg och tryckte nedanför banvallen vid förorterna till Duluth. Det var mycket tidigt på morgonen och de bevakade godståget som stod redo för en resa norrut. Så snart tåget började rycka igång hoppade de fram från sina gömställen och upp på boggin där de la sig under vagnarna.

Deras avsikt var att komma upp till skogsarbeten och sågverk. Hur länge man kunde stå ut med att ligga därunder vagnen ovanpå boggin vet jag inte. Det måste ha varit trångt, kallt och farligt; kan inte ha varit någon bekväm resa. Min pappa var mellan 18 och 32 när han vistades i Minnesota. I den åldern kan man stå ut med en del som sen blir helt omöjligt senare i livet.

Jag vet inte i vilken omfattning min pappa verkligen arbetade med skogsarbete. Han har antytt att han var på sågverk. Tillbaka i hemlandet kunde han inte (enligt min moder) tänka sig att överhuvudtaget arbeta som anställd på företag. Han skulle bli småbrukare och idka en form av naturahushållning. Pengar behövdes inte.

Port Arthur ligger i Canada och heter sen 1970 Thunder Bay. Det var längesen järnvägslinjen Duluth-Port Arthur försvann; det finns knappast några spår av järnvägen längre.

förslag till omnämnande: sjukhusvistelsen, en månad i koma, när åskan slog ner i ett vägguttag intill sjukhussängen utan att pappa vaknat, det var typhiod fever och det satte sina spår. Vet emellertid inte om han var piggare före denna sjukdom. Foton finns icke. Sen, efter hemkomsten, olycksdrabbad: fingertopparna mosades i tröskans kuggar, plogen som slog upp och halvt krossade käken, snusandet i näsan och en lunginflammation som var så besvärande att han kastade snusdosan för gott.

Det finns onekligen en del att berätta. Skriva på tåget - hoppas kylan försvinner. I morse var det -9 grader - HU!

heter

http://blompottan.se/arbetssida.html

180groen

min farfar August Ekström

180groen

en marsvinter 2018

Har en duktig syster, Birgitta, som kan köra bil även när det är mycket snö i Småland

Upp            Ned


latest project this summer was to bike to Bergianska
Från Brunnsviken till Bergianska - en ny, backig cykelväg

Upp    |   Ned


Låt oss därför fråga oss hur förnuftigt det är att svartmåla kulturer och religioner, att obarmhärtigt bomba sönder länder i demokratins eller yttrandefrihetens namn.

DN 15 okt 2006 (Nobelpristagaren Orhan Pamuk)