☰ Meny

Tingsryd

viktigt att inläsning av varje fil sker enligt utf-8

red hor line

170ee

en banvall i Backaryd

Vid sjön Åsnen

kusiner

€€ anor


om inte mobilen visar 9776 sign? - men nu verkar Huawei 5½" ibland visa ☰

Best links 2016

Kalmar län kanske försvinner! Länsstyrelsen i Kalmar län kan läggas ner.

Barometern den 17 okt 2012.

red hor line

BirgittaEjnar

red hor line

Färdvägens dubbla grindar

Där fem vägar sammanstrålar fanns det på den tiden två landsvägsgrindar. Farbror Nils var förtretad över detta. Fyra gånger fick han stiga av sin motorcykel bara för att öppna och stänga grinden. Det var en s.k. lättviktare. Dessa var mycket vanliga på 30- och 40-talet. Det var vid tiden för det andra världskriget och således före den egentliga motoriseringen av landet.

Farbror Nisse var verksam med tapisseriarbete i Tingsryd och ibland tog han ledigt för att hälsa på sin bror Sigge på Kjesmålen där han kunde fiska med sitt kastspö och annat. Sedermera blev det Ekströms Möbler av det hela.
Det kan vara på sin plats att förklara att även min pappa arbetade. Han och min mamma slet faktiskt värre än de flesta. Pappa var lite specialiserad, vid den här tiden, på att dika ut kärrmark med hjälp av flohacka och spade. Den som inte vet hur en flohacka ser ut kan ju t.ex. kolla på Wikipedia, svenska ... :)

När det var svår ransonering av alla tänkbara livsmedel i landet var det aktuellt att bistå sin broder med fläsk. Min pappa hade gris, även om detta innehav inte var självklart i kristider och allt skulle registreras och mobiliseras. Slakten av grisen var ett kapitel för sig. Det skulle helst ske utan ljud från julgrisen, eftersom grannar kunde missförstå och tro att det var en 'svarta-börsen-gris' eller annat olagligt. Man var faktiskt genuint rädd för den tidens överhet, statspolis och annat farligt främmande kunde dyka upp; det var faktiskt mer skrämmande än de fientliga överflygningarna på låg höjd.

Nu skulle min pappa dela med sig av sin gris. Ena grishalvan skulle fraktas över till brodern i Tingsryd på något sätt. Bäst kunde detta ske när det inte var helt ljust. Så klockan två på natten begav sig pappa iväg med en grishalva på damcykeln, väl fastgjord ovanför vevhuset. Överenskommet var att bröderna skulle mötas vid Tvillinggrindarna, alias Klintakroen.

Det skulle vara lämplig mötesplats sa man till varandra. Inte precis halvvägs men ändå en lämplig plats för där trodde man inte att polisen brukade hålla till.
Projektet 'halv julgris till Tingsryd' gick s.m.s. vägen. Det berättades om detta under åtskilliga år efteråt - jag tror att båda inblandade var rätt skraja den där transportnatten men glada att det klafffade med den valda mötesplatsen, Klintakroen.

Svårt är det att finna namnet Klintakroen i våra dagar. När man googlar får man hälsningen: 'Du menade kanske Klintakrogen' och på detaljerade kartor över sydöstra Sverige finns platsen Käsemålen utsatt men icke vare sig Klintakroen eller Klintakrogen. Fastän stället där de fem vägarna möts är intakt och adressen är Strängsmåla i Långasjö kyrksocken. Det var tidigare Konga härad och Kronobergs län, mellan Kåraböket och Ljuder eller hur? Numera bestämt Emmaboda kommun, Kalmar län.

På vägskyltarna torde det ha stått: Linneryd, Ljuder, Algutsboda, Vissefjärda, Konga, Tingsryd, Karlshamn.... - det skulle vara trevligt om någon hade ett foto från platsen, gärna äldre än 1950.

'Ortnamn i Kronobergs län'

red hor line